A nemi szervek működése

A férfiak külső nemi szervei

A hímvessző, két barlangos testből, és egy közöttük futó szivacsos testből áll, melyben a húgycső fut. A húgycső a kismedencében elhelyezkedő húgyhólyagba vezet, a hímvessző a penisgyökben végződik, amely már kívülről nem látható. A herezacskóban helyezkedik el a két here, felnőtt korban legalább 15-15 cm3 térfogattal. A here csatornácskákból épül fel, melyek összeszedődve a mellékherébe vezetnek. A mellékhere a here felszínén, a felső polustól az alsó polus irányában húzódik, majd csatornái az ondóvezetékbe torkollnak. Ez a vezeték halad az ondózsinór részeként a heréket ellátó erek és idegek kíséretében, majd innen kilépve a húgyhólyag előtt elhelyezkedő prosztata (dülmirigy) és az ondóhólyagok váladékát is összegyűjtve a húgycsőbe ömlik. A húgycső ezen szakasza, az ondóvezetékek beszájadzásától a húgyhólyagig tehát a prosztatát fúrja keresztül.

Hímivarsejt-termelés

A herék csatornáiban termelődnek a hímivarsejtek (spermiumok), majd a mellékherében érnek, és innen jutnak tovább az ondóvezetékbe (kb. 88 napos ciklus), majd kiegészülve a prosztata és az ondóhólyag váladékával (ez adja az ondó, másnéven sperma ~90%-át) a húgycsövön át kerülnek a külvilágba. A hímivarsejtképzést a köztiagy, az agyalapi mirigy és a here hormonális tengelye irányítja. A férfi nemi hormont (tesztoszteron) a here termeli, a csatornák közötti térben elhelyezkedő sejtekben.

Ez a hormonrendszer nemcsak a hímivarsejtek képzésében, hanem a szexuális működésben és a másodlagos nemi jellegek kialakulásában is kulcsszerepet játszik. Tesztoszteronfüggő a csontok keménysége, az izmok hosszúsága és ereje, a szőr- és a hajnövekedés, a hangszín is. Az androgén hormonok kb. 10%-a a mellékvesében termelődik.

A merevedés

A szexuális működés is az előbb említett struktúrák épségén múlik. Az agyban szexuális ingerek hatására indul el a folyamat, idegi közvetítéssel jut az ingerület a célszervekhez. Szexuális ingerlés során a barlangos testek verőérfalainak simaizomsejtjei egy bonyolult biokémiai folyamat hatására elernyednek. tehát az ér kitágul, így megnövekedett vérmennyiség jut be. Ezáltal a barlangos testek speciális, barlangszerű üregei megtelnek vérrel, kitágulnak, az elvezető vénákat nekiszorítják a kötőszövetes toknak, így azokban gátolttá válik a vér visszaáramlása, létrejön a merevedés (erekció). Az ondó kilövellését követően ez a folyamat fordítottan játszódik le, a penis elernyed.